Domaine Maby - AOC Côtes du Rhône
Duurzame landbouw is een uitgangspunt bij Domaine Maby. De familie Maby heeft grofweg 60 hectaren aan wijngaarden en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud. De streek, in het stroomgebied van de Rhône heeft, net als bij het nabij gelegen Châteauneuf-du-Pape, een bodem met grote keien die zorgen voor een gelijkmatige temperatuurafgifte. Richard Maby is de derde generatie wijnmaker en, dus, kleinzoon van de stichter. Richard wordt bijgestaan door Philippe Cambie. Deze beroemde adviseur werd door Robert Parker in 2010 uitgeroepen tot ‘Oenoloog van het Jaar’. Kortom, alles klopt hier! |
Les Vignerons de Schistes - Roches Saintes
De naamgeving Vignerons des Schistes verwijst naar het unieke terroir van leisteen nabij Clermont l’Herault. Deze droge en arme bodem van leisteen, mergel en kiezel staat voor een klein rendement. De wilde garrigue rond de wijngaarden brengt typisch zuiderse aroma's aan zoals wilde tijm, venkel en rozemarijn. De Vignerons zijn een groepje van jonge, goedgeschoolde wijnbouwers die gebruik kunnen maken van de infrastructuur van Cave de Cabrières. Knowhow, dynamiek en techniek worden gebundeld om smakelijke wijnen met terroirtypiciteit aan te bieden. |
Domaine Montariol Degroote
De wijngaarden situeren zich tussen Carcassonne en Toulouse in de gemeente Pennautier. Het Canal du Midi stroomt tussen de wijngaarden door. Pierre Degroote, een geboren ondernemer, heeft Belgische roots. Momenteel bezit hij een 1000-tal ha over de hele wereld samen met een aantal domeinen in het zuiden van Frankrijk. DMD is heel sterk in cépage-wijnen die bijzonder mooi gepresenteerd en innovatief zijn |
Henri Bourgeois - Loire
Al sinds 10 generaties verbouwt de familie Bourgeois wijnen in het dorpje Chavignol, in het hart van de Sancerre. Waren er in 1950 nog slechts 2 hectaren beplant met wijnstokken, nu is het uitgegroeid tot zo'n 65 hectaren. Zorgvuldig uitgekozen op de beste plekken in Sancerre en Pouilly Fumé. Henri Bourgeois maakt een groot scala aan wijnen, om zo de authenticiteit van de verschillende varianten zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. |
Drappier - Champagne
Het Champagnehuis Drappier is gelegen in het 150 inwoners tellende dorpje Urville. Vanaf 1808 begon Louis Drappier in de wijngaarden te werken. Hij was het die in zijn regio voor het eerst de Pinot Noir druif aanplantte, tot grote verbazing van zijn omgeving. Nu zijn de wijngaarden voor driekwart beplant met deze druivensoort. Het biedt de basis voor de zuiverheid en het schone fruit dat de Champagne met zich meebrengt. Met zijn prijs is Drappier niet voor niets een van de populairste Champagnes. |
Domaine de Vauroux - Chablis
Domaine de Vauroux is een familiebedrijf met 30 hectare wijngaarden in de Chablis-streek en staat sinds 1956 onder leiding van Jean Pierre en Claude Tricon. Doel van de familie Tricon is 'de essentie van Chablis bewaren'. Onder leiding van keldermeester Olivier Tricon slaagt men daar wonderwel in: het huis prduceert zeer karakteristieke wijnen met een zachte, verfijnde smaak. Het continentale klimaat (heet & droog in de zomer, kou met strenge vorstperioden in de winter) zorgt dat de wijnen de juiste hoeveelheid suiker en een goede zuurgraad ontwikkelen. |